25. OBLJETNICA RADA CARITASOVE KUĆE U BREZOVICI

15.10.2019. Slika: 25. OBLJETNICA RADA CARITASOVE KUĆE U BREZOVICI

Caritas Zagrebačke nadbiskupije obilježio je 15. listopada 2019. godine 25. obljetnicu rada Kuće za djecu i odrasle osobe s tjelesnim i mentalnim oštećenjima »Blaženi Alojzije Stepinac«, u Brezovici.


Euharistijsko slavlje tom prigodom predvodio je uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, uz sudjelovanje brojnih uzvanika iz Domovine i inozemstva, predstavnika socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih institucija te zaposlenika i korisnika Kuće. Nakon sv. Mise uslijedio je prigodni program korisnika, dodjela zahvalnica zaposlenima u Kući od njezina otvaranja, te gospođi Jeleni Brajša, koja je uložila najveći napor u izgradnju Kuće. Obljetnica se obilježava pod pokroviteljstvom Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Gradske skupštine Grada Zagreba. Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar istaknula je da je kroz 25 godina rada Caritasovog doma u Brezovici učinjeno bezbroj malih stvari s velikim srcem, sa srcem koje hoće i zna ljubiti, s ljubavlju. „Ta ljubav i to srce, prije svega zaposlenika koji u ovom domu ne samo rade nego i žive dočekalo je i otpratilo preko tisuću i sto korisnika koji su u njemu boravili“, kazala je ravnateljica Lončar. Posebno se zahvalila svim zaposlenicima koji su u domu radili ili još uvijek rade.

Zahvaljujući spremnosti i odazivu velikog broja dobročinitelja iz cijelog svijeta, 22. listopada 1994. godine, pod visokim pokroviteljstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića otvoren je Caritasov dječji centar za djecu žrtve rata u Brezovici, tada najsuvremeniji dom takve vrste u Hrvatskoj.

Prvotna mu je namjena bila prihvat, rehabilitacija i skrb za djecu žrtve rata, ako i za djecu prognanih i izbjeglih obitelji s područja Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Završetkom rata objekt je 2000. godine prenamijenjen u Dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi »Bl. Alojzije Stepinac«, a od 2007. godine u njemu su smještena djeca i mladi s tjelesnim i mentalnim oštećenjima.

Od otvorenja 1994. godine do danas kroz ovu moderno osmišljenu i funkcionalnu kuću, prilagođenu za osobe s invaliditetom prošlo je više od 1.100 korisnika.

U kući »Bl. Alojzije Stepinac«, u Brezovici, trenutno se na smještaju nalazi 75 djece i mladih s tjelesnim i mentalnim oštećenjima te 25 odraslih osoba s invaliditetom u dnevnom boravku.

Osim smještaja i prehrane, korisnicima se osigurava stručna pomoć i podrška, mogućnost obrazovanja te njega, rehabilitacija i skrb.

Većina korisnika su polaznici specijalnih škola na području Zagreba te ih Caritas svakodnevno kombijem prevozi do škola i natrag.

Caritas i ovom prigodom zahvaljuje dobročiniteljima iz Hrvatske i onima iz inozemstva, koji su prije 25 godina dali izniman doprinos ovom djelu: Zagrebačkoj nadbiskupiji, Caritasu biskupije Rottenburg–Stuttgart, Caritasu Austrije, Caritasu biskupije Graz-Seckau, Caritasu biskupije Klagenfurt, Radijskoj postaji SWR, Operi Graz, austrijskim dnevnim novinama »Kleine Zeitung«, Kneževskoj obitelji Kneževine Lichtenstein, Vladi pokrajine Steiermark, mnogobrojnim znanim i neznanim darovateljima, ali i zaposlenicima, volonterima i dobročiniteljima, koji svojom ljubavlju i velikodušnošću dva i po desetljeća podržavaju rad Kuće kao znaka Božje ljubavi i milosrđa prema onima kojima je potrebna pomoć.