»TREBA POMAGATI I TREBA UČITI POMAGANJU«

22.2.2019.

Caritasova Kuća za mlade »Da život imaju!« dobila donaciju od 18.000 kuna, koje su u prošlogodišnjoj zajedničkoj božićnoj akciji prikupili polaznici nekoliko odgojno-obrazovnih ustanova

U Caritasovoj Kući za mlade 22. veljače donaciju su uručili voditeljica nastave Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski prof. Antonija Zeba i prof. Danijel Knežević ispred Visoke škole Nikola Šubić Zrinski (na fotografiji u zaglavlju), u nazočnosti osnivača Obrazovne grupe Zrinski gospodina Vitomira Tafre, ravnatelja PGEŠ Katarina Zrinski Dragana Stankovića, v. d. ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski Dimitrija Milojevića i predsjednice Udruge »Poduzetni« Marine Tafra. Od obrazovno-odgojnih ustanova izvan OG Zrinski bili su nazočni: ravnateljica Dječjeg vrtića Prečko Miljana Celić, predstavnik OŠ Dugo Selo, predstavnica OŠ Prečko i predstavnica Srednje škole Centar za obrazovanje - Zagreb (Zagorska).U ime zagrebačkog Caritasa donaciju su preuzele voditeljica Službe projekata i volonterskih aktivnosti Andrea Šimunović (fotografija u zaglavlju) i voditeljica Kuće za mlade »Da život imaju!« Daniela Petković (na fotografiji dolje).Darovana sredstva prikupljena su na prodajnim izložbama ručnih radova polaznika raznih odgojno-obrazovnih ustanova održanima u okviru humanitarnog projekta »Mi poduzetnici za Božić«, koji je Udruga »Poduzetni« provodila tijekom dva vikenda u mjesecu prosincu 2018. u trgovačkom centru Avenue Mall u Zagrebu.

U organizaciji Udruge »Poduzetni« i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Visoka škola Nikola Šubić Zrinski iz Zagreba, zajedno sa Srednjom školom Katarina Zrinski te Pučkim otvorenim učilištem Petar Zrinski, 8. i 9. prosinca 2018. prikupljala je donacije za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Avenue Mallu u Novom Zagrebu. U istom trgovačkom centru 15. i 16. prosinca učenici i profesori Srednje škole Katarina Zrinski prikupljali su donacije kroz prodajnu izložbu ručnih radova zajedno s predstavnicima Srednje škole »Centar za odgoj i obrazovanje« - Zagreb, Srednje škole Dugo Selo, Dječjeg vrtića Prečko iz Zagreba te OŠ Andrije Palmovića iz Rasinja.

»Treba pomagati i treba učiti pomaganju«, kaže ravnatelj PGEŠ Katarina Zrinski Dragan Stanković, naglašavajući odgojne učinke ove akcije na njezine sudionike. Više događaja uvjerilo ga je da ovakve aktivnosti u odgojno-obrazovnom procesu imaju smisla. Jedan od takvih događaja bio je posjet Kući sv. Franje, koji je organiziran u okviru njihove akcije za Božić 2017. godine. »Kada smo odlazili, na rastanku s Caritasovim korisnicima, našim učenicima oči su bile pune suza«, prisjeća se ravnatelj Stanković, koji smatra da bismo svi upravo na velike blagdane koji okupljaju obitelji trebali misliti i na one koji nemaju obitelj te im te dane kroz ovakve i slične akcije barem malo uljepšati.


OD ŠKOLSKE DO NACIONALNE AKCIJE

Pratiteljima vijesti o radu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije dobro je poznata njegova dugogodišnja suradnja s Obrazovnom grupom Zrinski, koja je započela akcijom »Poduzetni za Uskrs!« 2011. godine u kojoj je prikupljeno više od 22.000 kuna.
http://www.czn.hr/vijesti/u-akciji-poduzetni-za-uskrs-prikupljeno-vise-od-22-000-00-kuna

Nakon što su pokrenuli i akciju »Poduzetni za Božić«, ona se godinama razvijala sve dok nije 2018. prerasla u nacionalnu akciju, koja se provodila u okviru projekta »Mi poduzetnici«.

Pokrovitelji projekta »Mi poduzetnici« su Hrvatski sabor, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Grad Zagreb. Nositelj projekta je Udruga »Poduzetni« u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i partnerom Obrazovnom grupom Zrinski. Generalni sponzor je izdavačka kuća Školska knjiga.

»Naglasak ovog projekta stavljen je na usvajanje principa socijalnog poduzetništva, a cilj je suradnja na promicanju poduzetnosti i poduzetničkog duha, dobrovoljno ulaganje vremena, truda, znanja i vještina za dobrobit drugih, te razvijanje svijesti o društveno odgovornom djelovanju. Sve projektne aktivnosti usklađene su s pedagoškim i metodičkim standardima kurikula Poduzetništva kao međupredmetne teme«, ističe u objavi za medije Marina Tafra, predsjednica Udruge »Poduzetni«.POVEZNICA NA VIDEOPRILOG - Laudato TV
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=PF8C9WV6_Bc

-


KUĆA ZA MLADE »DA ŽIVOT IMAJU!«

Kuća za mlade »Da život imaju!« namijenjena je mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji po završetku srednje škole te nakon navršene 21. godine ako studiraju, moraju napustiti domove sustava socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji u kojima su do tada živjeli. Ova kuća, koja je otvorena 25. listopada 2018. godine, ujedno je novi dom za studente slabijeg imovinskog stanja iz cijele Hrvatske koji ne ostvare pravo na studentski dom. Predviđeni rok boravka u Kući je godinu dana, a punit će se ovisno o potrebama mladih koji izlaze iz sustava socijalne skrbi.

U ovoj kući zagrebačkog Caritasa trenutno se na smještaju nalazi sedmero (7) korisnika - od toga su četvero (4) mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a troje (3) studenti iz obitelji slabijeg imoviskog stanja.

Sadašnjim i budućim stanarima pravne i fizičke osobe i nadalje mogu pomagati novčanim i materijalnim donacijama, omogućavanjem dokvalifikacije (prekvalifikacije), posredovanjem pri zapošljavanju i rješavanju stambenog pitanja, održavanjem besplatnih edukacija i radionica.

Uplate iz Hrvatske: Privredna banka IBAN: HR1423400091110343166
Uplate iz inozemstva: SWIFT: PBZG HR2X, IBAN: HR1423400091110343166
Poziv na broj: 02500


K o n t a k t i

KUĆA ZA MLADE »DA ŽIVOT IMAJU!«
Voditeljica kuće: Daniela Petković, dipl. soc. rad.
Selska cesta 165, 10110 Zagreb
T - (01) 6646 732; (01) 3758 204
E - kuca.dazivotimaju@czn.hr
M - 099 6203 440