»Nitko gladan, nitko bez krova i nitko bez podrške« - KONFERENCIJA O BESKUĆNIŠTVU

11.10.2016. Slika: »Nitko gladan, nitko bez krova i nitko bez podrške« - KONFERENCIJA O BESKUĆNIŠTVU

Povodom Svjetskoga dana beskućnika u Zagrebu je 10. listopada u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatske mreže za beskućnike održana Konferencija o beskućništvu.

Pozdravnu riječ sudionicima konferencije, održane u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, u ime organozatora uputio je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Grada Zagreba Petar Penava, a nazočnima su se obratili zamjenica pučke pravobraniteljice Lidija Lukina Kezić, izaslanica Gradonačelnika i zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić te zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić.



Ravnatelj Penava istaknuo je sedmogodišnji rad Prihvatilišta za beskućnke u Kosnici, uz podršku Grada Zagreba te dvije godine uspješno provođenog projekta Stambene zajednice, uz podršku Ministarstva socijalne politike i mladih. Zamjenica Lukina Kezić istaknula je da Ured pučke pravobraniteljice prati situaciju s beskućnicima i daje preporuke Saboru i Vladi kako bi se njihova situacija poboljšala. U tom cilju već duže vrijeme predlažu izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojom traže da se šire definira pojam beskućnika, sukladno ETHOS klasifikaciji (European Typology of Homelessness and housing exclusion), te omogući beskućnicima u prihvatilištima pravno zajamčenu minimalnu naknadu. Smatra važnim aktivno uključivati beskućnike u tržište rada. Zamjenica Galić konferenciju smatra prilikom da se progovori o problemima beskućnika i bude njihov glas u javnosti. U rješavanju ovog problema Grad Zagreb se zauzeo na mnogo načina, a jedan od posljednjih je nedavno završeni projekt ReStart odrađen sredstvima iz EU fondova, kojim su učinjeni veliki koraci za beskućnike. Zamjenik Babić podsjetio je na statistiku objavljenu krajem prošle kalendarske godine, prema kojoj je u prihvatilištima za beskućnike u Hrvatskoj bila registrirana 391 osoba. On vjeruje da taj podatak ne pokazuje stvarni broj beskućnika jer ne postoji točna evidencija svih onih građana ove zemlje koji žive po raznoraznim improviziranim skloništima, u uvjetima neprimjerenima za ljudski život. S druge strane sa zadovoljstvom je istaknuo da je MSPM po prvi puta osiguralo sredstva za trogodišnje programe za beskućnike. Izrazio je želju Ministarstva da bude maksimalno uključeno u rješavanje problema beskućnika te je zaključio da »beskućništvo i siromaštvo nikako ne smije biti sudbina hrvatskoga naroda«.

U skrbi za sve potrebite pa tako i za beskućnike, ravnateljica zagrebačkog Caritasa u izjavi za medije naglasila je izuzetno dobru suradnju zagrebačkog Caritasa, Gradskog društva Crvenog križa Grada Zagreba i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, te da, uz Grad Zagreb, rad Caritasovog Prihvatilišta za beskućnike novčano podupire i Zagrebačka nadbiskupija. Smatra bitnim ovom prilikom poslati javnosti poruku o važnosti zapošljavanja mladih ljudi i pomaganju u rješavanju njihovog stambenog pitanja, posebice mladih koji izlaze iz dječjih domova.

U prvom dijelu konferencije, koju je moderirala Andrea Šimunović, voditeljica Službe projekata i volonterskih aktivnosti Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, održana su četiri tematska predavanja, nakon čega su organizirane tri radionice.



Predavanja su održali: prof. dr. sc. Zoran Šućur, redoviti profesor na Studiju socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - »Relativno i ekstremno siromaštvo u Republici Hrvatskoj«; prof. dr. sc. Gojko Bežovan, redoviti profesor na Studiju socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - »Beskućništvo u programima i praksi Europske unije«; Suzi Kvas, ravnateljica Javnog Zavoda SOCIO - Celje (Slovenija) - »Beskućništvo, naš zajednički problem«; predsjednik i dopredsjednik Hrvatske mreže za beskućnike Drago Lelas i Zvonko Mlinar - »Beskućništvo u Republici Hrvatskoj«

Kroz radionice su obrađene sljedeće teme: Prevencija beskućništva, Integracija beskućnika, Poticanje drugih na skrb o beskućnicima.



Zaključci s konferencije, koja je okupila oko 130 sudionika raznih struka, biti će objavljeni na mrežnim stranicam organizatora.

Svojevrsni uvod u Konferenciju bilo je mirno okupljanje pod motom »Nitko gladan, nitko bez krova i nitko bez podrške«, kojega su u jutarnjim satima na Trgu Bana Josipa Jelačića upriličili beskućnici, studenti socijalnog rada i predstavnici članova Hrvatske mreže za beskućnike.

Konferencija je organizirana uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih te Grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića.