»MENTALNO ZDRAVLJE U VRIJEME PANDEMIJE I POTRESA«

21.1.2021. Slika: »MENTALNO ZDRAVLJE U VRIJEME PANDEMIJE I POTRESA«

U okviru psihološke skrbi Caritasa za korisnike Kuće za mlade »Da život imaju!« održana je radionica na temu »Mentalno zdravlje u vrijeme pandemije i potresa«.


U kući Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Selskoj cesti 165 radionicu je održala 20. siječnja Ivona Poljak, mag. psih. s Kliničkog bolničkog centra »Rebro« u Zagrebu.

U uvodnom predavanju psihologinja Poljak izložila je načine suočavanja sa stresnim situacijama, s naglaskom na suočavanje sa potresom, a zatim su sudionici zajednički osmislili prijedloge za pomoć drugoj osobi u situaciji uznemirenosti, čime ih se nastojalo osnažiti za pružanje i primanje podrške u ovim teškim i neizvjesnim vremenima.

»U predavanju sam korisnike nastojala osnažiti za daljnje situacije neizvjesnosti te sam ih potakla na diskusiju s naglaskom na razmjenu iskustava kako bi sudionici stekli uvid u različite načine nošenja sa stresnim situacijama i time povećali suosjećanje jedni prema drugima. Korisnici su imali priliku prepoznati svoj način reagiranja u stresnim situacijama te naučiti kako se zaštiti od narednih stresora te su naučili kako je svaka reakcija u stresnoj situaciji normalna i očekivana te kako ne postoji 'pravi način reagiranja u neizvjesnoj situaciji'«, ukratko je opisala radionicu psihologinja Poljak.

»Prepoznali smo potrebu naših korisnika za radionicom o očuvanju mentalnog zdravlja zbog nedavnih potresa i dugotrajnog stresa zbog pandemije. U dogledno vrijeme planiramo provesti još sličnih radionica«, izjavio je Matija Trupinić, psiholog Kuće za mlade.


Fotografije: Matija Trupinić